2008 12 havi archívum

Anna oltásai

2008 12 16

Anna megkapta az oltásait és be is lázasodott éjszakára. Szerencsére ma már nem is lehetett rajta észrevenni semmit, csak egy kicsit sokat aludt. Remélem ennyivel megúsztuk. A rota vírus elleni oltóanyag még egy jó pár napig garázdálkodik a szervezetében.

Ha lesz valami, majd mondom…

 

 

Anna a múlt héten

Anna a múlt héten

Szemvizsgálat, oltások…

2008 12 14

Anna már bőven 3 kg felett van. Most sok helyen az a baj, hogy ne hízzon túl sokat, mert az sem jó (nem mintha olyan könnyen lehetne szabályozni, hogy mennyi anyatejet egyen). Sokfelé voltunk mostanában, leírom szépen sorban.

Anna sikeresen, egy elég erőteljes nemzetközi segítséggel megkapta a Synagis oltását. Nagyon hosszú utána járást igényelt, hogy megpróbáljuk a rendes hivatalos magyar egészségügyi mederben beszerezni az oltást, de nem sikerült. Törzskönyvezett elfogadott védőoltás, de nem kötelező. Akiket megkérdeztünk mindenki javasolta, sőt nem is magunktól jutott eszünkbe, hanem a SOTE-s orvosok említették meg elsőként (többen egymástól függetlenül), hogy nem ártana, ha megpróbálnánk beszerezni. Ekkor kezdtünk el kutakodni, hogy miként lehet egy ilyen ritka orvosságot beszerezni. Nem írok le mindent, mert nem az az érdekes, de megfordultam az OEP-nél, az OGYI-nál, az Egészségügyi Minisztériumnál, a lehetséges magyar gyógyszerforgalmazóknál, gyógyszerészeknél, de mindenhol falakba ütköztem. A háziorvos nem írhatja fel, a kórház (Péterfy), pedig nem hajlandó, mert drága a gyógyszer. Mondtam, hogy kifizetjük, de a Péterfy kórház egyáltalán nem volt ebben partner, annek ellenére sem, hogy volt olyan ügyeletes orvos ott is aki javasolta. Amikor győzködtem őket, hogy valahogyan próbáljuk megoldani, mert nem saját elhatározásból szeretném a gyógyszert, azután mintha megsértődtek volna a Péterfyben és már írásba is adták a kérésemre, hogy nem is javasolt Annának a Synagis, mert nála rosszabb állapotú koraszülöttek sem kaptak és különbenis nincs is komoly BPD-je (annak ellenére, hogy minden zárójelentésen rajta volt).

Na mindegy…

A SOTE-n már máshogy álltak hozzá. Berendelni ők sem akarták, mert tényleg elég drága (!) és jelentősen megdobná az éves gyógyszer keretüket, de sikerült abban megállapodnunk, hogy ha termékmintaként odajut, akkor beadják. (Természetesen a SOTE-s doktornő is javasolta a gyógyszert és azt mondta, hogy “a koraszülötteknek kevés parlamenti képviselőjük van”)

Egy elég befolyásos külföldi segítséggel sikerült megtalálni a gyógyszer gyártójának magyar termék managerét és a legnagyobb meglepetésünkre a termékmintát térítésmentesen Anna rendelkezésére bocsájtotta.

Neveket szándékosan nem írtam, hogy ki és hogyan segített, mert senki nem hatalmazott fel rá, nem akarok ebből később bonyodalmat és nem is ez a lényeg.

Aki segített ebben, azoknak nagyon köszöjük!

Ezzel a lendülettel indultunk neki a hétnek. Kedden mentünk a Péterfybe kontrollra és szemvizsgálatra. A vérvétel szerint Anna még mindig / megint vérszegény, de erre majd január közepén kell visszatérni.

A szemvizsgálaton viszont “karácsonyi ajándékot” kaptunk. Anna szeme teljesen rendben van. Legközelebb egy év múlva kell menni. Természetesen még nem zárható ki minden probléma, de jelen állás szerint nagyon jól halad a kisasszony.

Anna gyerekorvosa nehéz feladat előtt áll. Annának egy rakás védőoltást javasolnak mindenféle fertőzések ellen. Azon ment most a tanakodás, hogy melyikkel kezdődjön és milyen sorrendben kell megkapnia. A jövő héten is már két oltást fog kapni. Egyet rota vírus ellen és egyet ami minden gyerkőcnek kötelező. A leendő oltásoknak igen szigorú oltási rendje van ezért fontos az ütemtervet tartani.

Anna nézelődik

Anna nézelődik

Más most nincs. Ez is éppen elég volt. Most itt tartunk. Nemsokára jön a karácsony, az ünnepek. Lesz egy pici szünet, aztán januártól kezdődik minden előröl. Az év elején is megyünk koraszülött utógondozásra, ultrahangra, vérvételre, lesznek oltások stb. A szokásos…

(Keresek majd egy frissebb képet)