2008 10 havi archívum

Régen írtam…

2008 10 27

Anna ma 1830g. Szerencsére növöget rendesen.

Ez a hét is jól indult, illetve el sem akart indulni. Reggel nem indult az autó, fél óra késéssel, de sikerült eljuttatni a tejet Annának.

Délelőtt én voltam orvosnál, mert már egy jó ideje valami betegség kerülgetett, így Annánál sem voltam már egy ideje. Ezért is volt az, hogy nem írtam és nem volt újabb kép sem. Délután pedig Bencét vittük. Mindannyian betegek lettünk.

Ez van… Egy darabig, most nem lesz új kép… Tejet, amíg lehet, viszünk. Hőkezelik és az anyatejnek elméletileg nem okozhat gondot, ha az anya náthás… Reméljük Anna ügyesen átvészeli.

Anna kiságyas képei

2008 10 21

Anna ma is sikeresen szopizott. Kiságyban lakik, dolgozgat. Más nem történt.

Itt vannak a képek, ahogy ígértem.

 

 

Anna a kiságyban

Anna a kiságyban

 

 

Anna anyával

Anna anyával

Na… Anna ma így nézett ki…

Megint az a gonosz tej, ami soha sem jó…

2008 10 21

Anna ma nem hízott. Tegnap megint kapott tápszert, pedig volt rendesen tej. Most azt mondták, hogy kevés volt. Szép… Múltkor pont azt mondták, hogy ne hozzunk sokat. Csak azt nem értem, hogy miért nem szól senki, ha kevés. (meg azt sem, hogy ha minden nap ugyanannyit viszek és Anna adagja nem nő, akkor miért elég majdnem mindig, néha meg miért kell tápszerezni) Na mindegy. Szóltam ma is. Ezután többet viszünk.
Tündi bent van, Anna pedig remélhetőleg eszik.
Nagyon sok múlik azon, hogy éppen ki van a kórházban. Vannak nagyon kedves nővérek, akik Anna gondját viselik. Ez nagyon jó, de a tej kezelése össze sem hasonlítható a SOTE-val.
Készítettem pár képet a kiságyas Annáról, ha hazaértünk feltöltöm.
Most pedig megint várok.

Anna evett rendesen…

2008 10 20

Kinnt vagyunk az inkubátorból. Anna cumisüvegből eszik, de délután sikerült 40 grammot szopiznia. Semmi gond nem volt. Azt mondták, hogy mindenkinek így kellene ennie…

Anna kijött a dobozból, 1680 gramm

2008 10 20

Anna ma váratlanul kikerült az inkubátorból. Ez már jó hír. Jó ideje nem kellett neki oxigén, állapota stabil volt, így nincs szüksége inkubátorra. Egy szobával került arrébb. Kapott egy csodás kiságyat és Tündi megpróbálta megetetni. Én meg a változatosság kedvéért várok, mint mindig. Egyik nővérrel átrendeztük Anna régi szobáját. Volt ma szemészeti vizsgálat is. Nagy változás nincs, de az már jó jel, hogy nem lett rosszabb. Eddig ennyi történt. Majd megírom tudott-e enni.

Védett: Anna a hétvégén…

2008 10 19

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

1640 gramm, cumisüveg

2008 10 19

Anna cumisüvegből eszik. Nem csak próbálkozik, hanem rendesen tud belőle enni. Reggel vittem tejet és beszaladhattam megnézni. Éppen nagyon dolgozott. Óriási hanggal tolta tele éppen a pelust, annak örömére, hogy meglátott.

Rendesen eszik, hízik. Lassan kiságyas lesz. Hamarosan, ha így folytatja, kikerül az inkubátorból. Kap majd óriási ruhákat, meg takarót, meg minden ilyesmit.

Holnap szemészeti vizsgálat lesz, megint lehet aggódni…

1620 gramm, cumisüvegből eszünk

2008 10 18

Ez már nagy szó… Kis lépés az embernek, cumisüveg Annának… Félretéve a tréfát… Anna eszik rendesen. Ma éjjel már csak cumisüvegből evett és nem okozott neki gondot. Tegnap már ki lehetett venni az inkubátorból és lehetett egy picit dajkálni. Hát, ami azt illeti nem egy nagy lány… Szinte nincs is az ember kezében. 41 cm és 1620 gramm. Bence 10-12 kg. Furcsa.

Anna már megint alszik

Anna már megint alszik

Mostanában mindig bebújik a sarokba, sőt amikor nem akarja, hogy piszkáljuk, akkor még el is fordul.

1600 gramm, inkubátorban, oxigén nélkül

2008 10 17

Anna dolgozik. Híztunk. Más nem változott. 8 x 30 a napi adag. Szerencsére rendeződtek a tejes dolgok. Minden rendben van. Várunk, hogy kikerüljünk a dobozból. Lett egy pici sebe Annának, mert már nagyon sokat volt rákötve egy figyelő masina. Gondolkodom, hogy mi más történhetett, de nem jut semmi eszembe. Várunk. Anna lassan talán megpróbálhat szopizni.

1570 g, nincs oxigén

2008 10 15

Anna éppen mosolygott, amikor a képet készítettem. Nagy változás most sem volt. Pihenget, hízik. A lényeg az, hogy már egy jó ideje nem kap oxigént a dobozba. Szemmel láthatóan így is jól érzi magát. A gép csak néha-néha kiabál. Hason fekszik, így még nehezebb a levegővétel, de jól bírja a nagy lány.

Anna mosolyog

Anna mosolyog

Védett: 1550 gramm, harc az oxigénnel, videók

2008 10 14

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

1510 gramm, jó és kevésbé jó vegyesen

2008 10 13

Anna oxigénjét elvették. Ez jó hír. Nem igazán szeret nélküle lenni, ez a kevésbé jó hírek egyike. Anna szemészeti vizsgálata nem mutatott javulást. Jelenleg még nem tűnik nagynak a baj, de mindenféleképpen vizsgálni kell hetente. A lényeg az, hogy a szemfenéken nem fejlődnek megfelelően az erek. Ez hosszútávon látásromláshoz és legroszabb esetben vaksághoz vezethet. Ezért kell ezt minden héten megvizsgálni és figyelni, hogy mikor szükséges egy lézeres szemműtét. 

Anna szeme a következő pár hétben a legkritikusabb. Aztán majd jön minden sorjában. Hallás, beszéd… Lesz min aggódni.

Az oxigént elvették, ezért ma elég gyakran sípolt a masina, fáradt és bágyadt volt. Dolgoznia kell.

Ennivaló már egy pár napja nem jött vissza, de most, hogy ott voltunk most jött. Ez a legkevesebb.

Történt ma egy elég felháborító dolog és ha még egyszer előfordul, akkor nem hagyom szó nélkül. Minden reggel, hétköznap kb. 6 óra körül, hétvégén kb. 8-8.30 között visszük / viszem a tejet. Ennek ellenére tegnap Anna tápszert kapott. Kérdeztük, hogy ennek mi az oka, de nem tudtak rá válaszolni. A Péterfy kórház tejellátója messze nem olyan mint a SOTE-n volt. Ahogy már korábban írtam a SOTE-n bármikor vittem a tejet átvették hőkezelték és folyamatosan adagolták Annának. Itt nem. Ahogy a tej ellátóknak kedve van. Elméletileg reggel 9-kor kezelik a tejet és addig kell vele odaérni. Elméletileg. A bosszantó az, hogy Tündi hajnali 2-kor és fél 5-kor készít tejet, én 5-kor indulok vele fel és nem adják oda neki. Hát ez szép. Csak gratulálni tudok a Péterfy kórház tejellátóinak (természetesen tisztelet a kivételnek).

Ma sikerült egy olyan orvossal beszélni, akinek valamivel több fogalma volt arról, hogy mi az RSV védőoltás és hogyan kell alkalmazni. Biztosat viszont még mindig nem tudunk. A héten megpróbálunk még ennek utánanézni, utánakérdezni.

Anna tüdeje nem változott. Mivel sokáig volt lélegeztetőgépen ezért a BPD nevű betegség az sajnos meg van. Talán nem lesz vele gond és kinövi, de az oxigén elhagyása nehezebb lehet és az sem zárható ki, hogy visszakerül.

Itt a mai kép, anya símogatja (sajnos ez is csak telefonos)

 

Anya símogat

Anya símogat

 

Frissítés:

Anna 18.20-kor visszakapta az oxigént. Fokozatosan kell leszoknia.

 

 

1480 gramm

2008 10 12

Anna mostanában mindig alszik, amikor reggelente meglátogatjuk. Pihenget, más dolga nem igazán van. Szerencsére tegnap már nem jött vissza semmi ennivaló és minden ment a maga útján. Anna eszik, alszik, hízik, pihen.

Holnap megint szemvizsgálat lesz, remélem nem lesz semmi baj…

 

Anna megint alszik

Anna megint alszik

(a képek azért más színűek, mert a nap miatt néha lehúzzák a redőnyöket, néha meg nem és ezek becsapják a fényképezőt, a telefont…)

1460g, 8x30g

2008 10 11

Semmi különös nem történt. Anna 8×30 grammokat eszik, de nem mindig bírja ezt a nagy adagot. Néha jön vissza egy pici, de ez a nővérek szerint nem gond. Ha gond lenne, akkor azonnal visszább vennék az adagját.

 

Anna alszik

Anna alszik

1430g, más nem nagyon van

2008 10 10

Anna gyarapodik. Tegnap 1430 gramm volt. A napjaink kicsit átrendeződtek. Reggel Tündi 4-kor készít tejet és kb. 5 óra körül indulok fel a Péterfybe. Sajnos itt nem olyan rugalmas a tej kezelése, mint a SOTE-n. Naponta csak egyszer hőkezelnek és így ha nem ér oda 9 óráig a tej, akkor aznap tápszer van. Így megvan a reggeli program. Ha dolgozni megyek, akkor onnan megyek, ha nem akkor jövök haza. Délutánonként pedig amikor csak lehet, megyünk látogatni.

Anna 8×30 grammokat eszik, de lehet, hogy ezt még visszább veszik, ha nem bírja. Oxigént még kap az inkubátorba, de próbálják elvenni tőle.

Itthon zajlik a ház Annásítása… fűtés, meg ilyenek…

Itt egy mai tegnapi kép (sajnos ez is csak telefonos, majd lesz jobb):

Anna evés után

Anna evés után

1380g – lassan, de biztosan

2008 10 07

Anna szépen eszik, hízik. Reggel vittem anyatejet, be is mehettem egy kicsit. Nem maradtam sokat, éppen csak megcsikiztem, mert munka van…

Tegnap volt szemészeti vizsgálat. Nagy gond jelenleg nincs az orvosok elmondása szerint. Van egy enyhe elváltozás, de ez koraszülötteknél nem gond. Le van egy kicsit maradva. Beavatkozás most nem kell, károsodás nem látszik, majd kinövi / kifejlődik rendesen. Várni kell. Minden héten érkezik a szemész és megvizsgálja.

1350g, semmi különös

2008 10 06

Anna a Péterfy kórházban pihenget. Picit nőtt, picit hízott, de semmi különös. Tegnap óta súlya nem változott. Ma reggel vittem neki tejet, aztán mentem dolgozni. Elméletileg ma megy hozzá szemész.

Anna elköltözött…

2008 10 04

Anna a SOTE koraszülött intenzív osztályáról a Péterfy kórházba költözött. Még mindig inkubátorban van és az átszállítás miatt egy kis oxigént is kap a dobozba. 1320 gramm, az utat jól viselte. 

A Péterfy teljesen más. Ki lehet venni az inkubátorból. (te úr Isten, csak nehogy tőlünk kapjon el valamit…)  Meg kell szoknia minket is. Más látogatási rendszer, kisebb forgalom. A SOTE megnyugtató precizitása után ez furcsa, de nem rossz. Meg kell szokni. A felszerelés kb. ugyanaz mint a SOTE-n, de az épület az teljesen más. (majd lehet, hogy írok ezekről is, de nem ez a lényeg). Kedves emberek vannak itt is. Anna meg nőljön nagyra és már jöhet is haza.

 

Anna reggele a Péterfy kórházban

Anna reggele a Péterfy kórházban

 

Felkerült rá a karszalag, kb. háromszor körbeéri a kezét.

1290g, nincs orrszonda

2008 10 02
Anna újra tejet eszik. A SOTE koraszülött osztályán van még mindig, de ha jól viselkedik akkor már nem sokáig. Át fog kerülni valószínűleg a Péterfy kórházba, de az időpont még nem tisztázott. Az orrszondát is már el lehetett venni tőle, már csak híznia kell. Csaknem a saját aktuális testsúlyát kell magára szednie.
Anna alszik

Anna alszik

A képen még az orrszonda a helyén van, de azóta már nincs szüksége rá.

A szemészeti vizsgálaton kóros elváltozást nem találtak, de hetente vizsgálni fogják Anna szemét. Azt jelenleg nem lehet kizárni, hogy valami nagy gond legyen a szemével, de az orvosok is azt mondták, hogy azért lesz /van nála gyakrabban szemvizsgálat, hogy ha kell akkor azonnal be lehessen avatkozni.

Az elmúlt napok nyugalma után, most megint van min izgulni. A következő pár hétben Anna szeme az ami viszonylag nagy figyelmet igényel és persze az új kórház is érdekes lehet. Új hely, új orvosok, új látogatási rend. Ezt is meg kell szoknunk. Annának is és nekünk is. Azt nagyon jó hallani, hogy ha átkerül akkor már intenzív orvosi ellátásra nem szorul, de itt olyan jó volt… Mindenki kedves, egész jól látogatható az osztály és nem utolsó szempont, hogy már ismerik Annát.

Lehet, hogy a Péterfy kórház is jó lesz, de minden változás egy kicsit nehéz. Bár az is igaz, hogy nem szabad olyanok elől foglalni a helyet, akiknek nagyobb szükségük lenne rá.

Itt a legújabb kép (sajnos csak telefonos)

Nincs orrszonda, saját takaró

Nincs orrszonda, saját takaró

Szemvizsgálat

2008 10 01

Annát tegnap szemészek vizsgálták, “kóros elváltozást” nem találtak. Most majd gyakrabban fogják vizsgálni, hogy ne legyen probléma.

Hízik, ficánkol.