‘SOTE’ kategória archívum

“Lehet, hogy Anna kartonját le is zárjuk…”

2014 09 09

Ez a mondat hangzott el a mai (talán az utolsó) vizsgálaton. Anna hiba nélkül vett minden akadályt. Minden feladatot gond nélkül, gyorsan, precízen megoldott.

Beszédfejlődési vizsgálaton voltunk. Már-már ajándék vizsgálatnak tűnik, mert Anna, ha volt is valami elmaradása, azt beszédességgel korrigálja. 🙂 Szóval annyira nem féltünk a vizsgálattól. Bár az is igaz, hogy minden egyéb más dolog miatt is sokat gyakorolt, így talán nem érte teljesen felkészületlenül  a feladat halmaz.

Anna elmúlt hat éves és ma már talán senki nem mondja meg róla, hogy egy kiló sem volt, amikor megszületett. Szemészetre még kell mennünk és talán lesz még egy iskolaérettségi vizsgálat, de ez már más (nem koraszülött) gyerekeknél sem ismeretlen. A koraszülött utógondozásnak lehet, hogy vége. Anna nagyon ügyes volt. Ma is és az elmúlt hat évben is.

Anna átlagos… :)

2014 07 07

… és ennek örülünk!

Most voltunk a SOTE-n gyermekneurológiai utánvizsgálaton, ami nagyjából egy szellemi érettségi szintfelmérő. Anna nagyon ügyesen szerepelt! Kicsit izgult, de szerencsére mindenre jól tudott válaszolni, nem igazán akadt meg semmiben.

Írásos nyoma még nincs a kezünkben, de azt mondta a doktor néni, hogy korának megfelelő, átlagos képességekkel bír. Az nem baj, ha még egy évet oviba jár (elméletileg most kellett volna iskolába mennie, de mivel csak naptár szerint lesz 6 éves még nem megy), ősztől lesz nagycsoportos.

Maradandó károsodásról nem tudunk semmilyen téren. 990 grammal született és most olyan, mint egy átlag 5-6 éves. Ez pedig nagyon jó hír!

 

Anna és Bence

Anna és Bence

Anna és Bence

Anna és Bence

Még idén várható egy szemészet…

Ultrahang

2010 01 26

Anna tegnap ultrahangvizsgálaton volt. Bence története és a korábbi ciszta miatt vált nagyon időszerűvé a vizsgálat. Jó híreink vannak. Anna cisztája felszívódott és olyan jellegű elváltozásra, mint Bencénél van/volt, nem utalt semmi.

Kb. ennyi.

H1N1, vizsgálatok

2009 12 05
Anna nézd, így kell inni

Anna nézd, így kell inni

Sajnos úgy adódott, hogy Bence kb. másfél hónap alatt kétszer küzdött tüdőgyulladással, így mindenki azt javasolta, hogy kapják meg a védőoltást. Nem vagyok én sem egy túl nagy oltáspárti, de ezen már ne múljon. Annának (amikor megszületett) azt mondták, hogy ami ellen létezik védőoltás, azt neki meg kell kapnia.

Így is történt. Az egész család kapott védőoltást az új influenza ellen. Reméljük hatásos lesz.

Anna egyébként köszöni jól van. Mászik, feláll, kiabál és küzd Bencével, vagy éppen Bence ellen. Már egyedül feláll, felmászik négykézláb a lépcsőkön. A SOTE-s pszichológus azt mondta, hogy kb. 10 hónaposnak felel meg. Korrigáltan elméletileg most volt egy éves, így a két hónap “lemaradás” nem is olyan sok. Az, hogy ez hogyan jött ki az is érdekes. A vizsgálaton voltak érdekes kérdések. Nem szeretném leszólni, mert biztos nagyon fontos és a szakemberek is tapasztaltak, de egyszerű halandó számára kicsit fura. Egy doktornő kb. 10 perc alatt megállapítja egy kérdőív és pár játék segítségével, hogy éppen hol tart Anna a fejlődésben. Természetesen érteni kell hozzá, nem vitatom, de a kételyek akkor kezdtek felmerülni, amikor a kérdéseken mentünk végig… Első kérdés: áll-e. Mondtuk, hogy egyszer már nagyjából sikerült (már megy), de még nem. Következő kérdés: amikor áll, akkor toporog-e. Na jó egyefene… szépen válaszoltunk, hogy még nem is áll… Az i-re a pont a harmadik kérdés: és amikor áll, akkor próbál-e lépegetni? Na, sebaj. Így volt a lapon.

Voltunk szemészeti vizsgálaton is. Úgy tűnik ott is minden rendben. Doktornéni megnézte a Péterfy kórházban és mindent rendben talált. Egy év múlva újra megyünk. (persze csak akkor, ha a csodálatos magyar egészségügy engedi. Itt is lesznek változások)

Ahogyan már korábban írtam, a Péterfy kórházba is kellene menni pszichiátriai vizsgálatra, de ott még mindig elég érdekes elképzeléseik vannak az időpont egyeztetésről. Sajnos lehet, hogy most sem fog összejönni a dolog. A héten jött egy papír, hogy hétfőn legyünk ott x időre. Hát érdekes. Tudom, hogy egészség mindenek előtt, de kicsit lehetnének rugalmasabbak. A múltkor próbáltam telefonálni. Kétszer a portás mondta, hogy “ááááá még nincsenek bennt”, amikor kapcsolt, akkor meg nem vette fel senki. Na sebaj. Majd meglátjuk.

Röviden itt tartunk…

Újabb vizsgálatok…

2009 10 20

Itt az ősz. Anna elmúlt egy éves, ismét mehettünk vizsgálatokra, voltunk betegek is. Kezdem szépen sorban…

Nem is olyan régen egy szép nagy lázas, náthás, torokfájós hullám szaladt végig a családon. Kivétel nélkül mindenki elkapta a hivatalosan “influenza jellegű” betegséget. Találgatni senki nem szeretett volna, hogy mi volt velünk, a kezelés úgyis ugyan az lett volna. Kaptunk egy lórúgásnyi antibiotikumot és vártunk. Bence és én viseltük rosszabbul a dolgot, Anna és anya viszonylag könnyen átvészelte. Bencénesk és nekem kb. két hétbe telt, mire sikerült visszarázódni a normális hétköznapokba. Az egész nagyon gyorsan jött. Egy szerdán elvittem Bencét orvoshoz, nézze meg mert picit köhög, kicsit náthás. Akkor még nem kapott antibiotikumot, mivel sem láza sem egyéb betegség tünete nem látszott. Másnapra sokkal rosszabb lett az állapota. Újra doktornéni. Magas láz, tüdőgyulladás, bágyadtság, egész nap nyűgös és fáradt volt. Kapott egy rakás gyógyszert.

Én aznap reggelre lettem elég rosszul. Nekem szerencsére a lázon és egyéb kellemetlenségeken kívül nem sok bajom volt, de a torokfájás egy jó ideig elkísért. Anna és anya viselte a legjobban. Ők is átestek rajta, de szerencsére nem volt túl hosszú lefolyású. (lekopogom)

Időközben Anna és anya rákerült egy koraszülöttes tájékoztató anyagra. Itt a részlet:

Synagis tájékoztató

Synagis tájékoztató

A kép még nyáron készült. Azóta Anna már sokat nőtt. Már négykézláb mászik, ül. Volt gyógytornásznál, de szerencsére nem szükséges rendszeresen járni. Mindent tud amit kell, csak a lábai picit gyengék. Tornáztatni kell.

A múlt héten voltunk a Péterfy kórházban vérvételen és vizsgálaton. Egy kicsit még vérszegény, de már nem kell szedni vasat. Nyáron a doktor néni javaslatára abbahgyatuk, megnézzük egyedül mire képes. Szerencsére csak nagyon kicsit van elmaradva normális szinttől. Majd menni kell a Péterfy kórházba másfajta vizsgálatra. A helyes megfogalmazás inkább az, hogy menni kellett volna, de mint sok minden más az időpont egyeztetése is máshogy zajlik a Péterfyben és máshogy a SOTE-n. A Péterfy kórház egy levelet küld, hogy egy időpontra legyünk ott. Semmi egyeztetés vagy valami. Biztosan igazuk van és jól működik a rendszer, de elég nehéz összeegyeztetni a mindennapokkal. A SOTE-n mindig lehet több nap közül válogatni és általában a vizsgálatok végén beszéljük meg (akár több hónapra előre) a következő időpontot. Ezt sokkal ügyesebben össze lehet hozni a munkával.

Voltunk a SOTE-n is, ha már így szóba került. Szerencsére ott sem volt semmi gond. Anna viszonylag jól érzi magát a vizsgálatokon. Magyaráz, kiabál, játszik. Most is mindent jól csinált. Egy hónap múlva megyünk valami FQ mérésre, ahol egy hozzáértő doktornéni jól megmondja, hogy Annának milyen számai vannak a fejlődését illetően. Általában minden dolgot elhiszek, amit egy adott témában nálam okosabbak állítanak, de ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok. Biztos vannak típus feladatok, meg egy gyakorlott fejlődés analizáló doktor mindenből tud következtetéseket levonni, de egy idegen helyre vitt egy éves baba tuti, hogy nem úgy fog viselkedni és nem ugyanazokat a dolgokat fogja csinálni, mint otthon, arra mérget mernék venni. Na mindegy… ezek után Anna majd megtudja, hogy számszakilag mennyire van lemaradva, esetleg mennyire van időben.

A héten még vár ránk egy szemészeti vizsgálat. Igen… eltelt az egy év. Lassan egy éve lesz, hogy Anna hazajött. Hihetetlennek tűnik. A vizsgálattól picit tartok, mert ez az egy olyan, hogy nem tudni mit találnak. Azt, hogy megy mászik, nem sápadt azt látjuk mi is itthon. A szeme viszont nehezebb eset. Remélem nem lesz gond. Igazándiból panasz sincsen, majd meglátjuk. Ha lesz eredmény, megírom.

Voltunk a SOTE-n

2009 06 12

Sokan kérdeztétek, hogy miért nem írok gyakrabban… Az igazság az, hogy nem igazán történik semmi említésre méltó. Anna nő, gyarapodik, jól érzi magát. Kiabál, mosolyog, mindent megeszik (amit csak talál, a kedvence a szivacs kocka). A jó hír az, hogy megint voltunk utógondozáson, jól megnézték és csak ősszel kell jelentkeznünk. Úgy néz ki, hogy jelen állapotok szerint minden a legnagyobb rendben. Anna minden olyan dolgot tud, amit egy korához illő gyerkőcnek tudnia kell.

Nemrég volt vérvételen. Még kicsit vashiányos, de nagyjából ott is minden rendben. Győgyszerek közül már csak folsavat és vasat kap.

Semmi különös

2009 04 25

Annával a héten ismét voltunk a SOTE-n. Minden rendben van. Csinálja amit kell, úgy ahogy kell. Reméljük így is marad.

Egy szakasz vége…

2009 03 29

Anna Pénteken utlsó alkalommal látogatta meg a SOTE koraszülött intenzív osztályát. Szerencsésen, most már normálisan, OEP által finanszírozott keretek között megkapta utolsó Synagis oltását. Az oltást jól viselte. Amint valaki megcsodálta, rögtön mosolygott és gagyorászott. Igyekezett mindenkit levenni a lábáról. (Sikerült is.)

A koraszülött osztályra már nem kell többet mennünk Annával. Ő már nagyon nagy oda. Sokat voltunk ott és azóta hosszú utat tettünk meg. Anna már szép nagy baba. Már jóval 6kg felett van, nem is mérjük minden nap. Néha-néha már jön velünk ide-oda, de csak óvatosan. Sétálni igyekszünk sokat járni. Jó nagyokat alszik a babakocsiban.

Anna a papáéknál

Anna a papáéknál

Sokan reklamáltatok, hogy mostanában ritkán írok… hát igen… nem igazán van említésre méltó esemény (szerencsére). Meg vagyunk, jól vagyunk. Anna folyamatosan beszélget, mikor mivel. Vannak macijai, plüss dolgok, amik igazán jó beszélgetőpartnerek. Ha pedig nem fogadnak szót, vagy nem figyelnek eléggé, akkor még mindig neki lehet állni visítani egy kicsit, amit apa vagy anya hamar megun és utána elszórakoztat.

Synagis, prevenar

2009 03 10

Korábban már említettem, hogy a Synagis oltás beadásával kapcsolatban problémák voltak. Ez most sem volt másképp. Sajnos elég sok utánajárás kellett most is ahhoz, hogy Anna megkaphassa a februári adagot. Nem igazán akarom részletezni, mert nem ez a lényeg, de ismételten meg kell jegyeznem, hogy a magyar egészségügy működése még azért nem 100%-os.

Ami lényeges és fontos, hogy sikerült a februári adagot is megszerezni. Ami a jó hír, hogy a továbbiakban már senkinek nem lesz ezzel problémája (elméletileg). Remélhetőleg nekünk sem.

A többi oltását is sikeresen kapja Anna. A “normális” oltóanyagoknál probléma nem volt.

Anna súlya már 6100 gramm felett van.

Új év, újabb vizsgálatok, újabb oltások

2009 01 08

Gyorsan elmúltak az ünnepek, itt az új év. Ma voltunk a SOTE-n a Synagis oltásért és fejlődésneurológiai vizsgálaton. Szerencsére semmi probléma nem volt és az oltást is sikeresen megkapta az Anna.

Hamarosan jön a Rota vírus elleni oltóanyag következő adagja és kapja folyamatosan a kötelező oltásokat is.

A Péterfy kórházba is megyünk hamarosan, mert vár ránk ott belgyógyászati vizsgálat és ultrahang is. Megnézik, hogy mennyire vérszegény és azt is, hogy a korábbi ciszta felszívódott-e már.

Anna szerencsére hízik rendesen. 4300 g. Van aki szerint ez sok, de mivel anya tejet eszik inkább az a módi, hogy egyen annyit amennyi jól esik, persze csak addig, amíg ez nem zavarja a légzésben, mozgásban, stb…

Most itt tartunk.

Anna karácsonykor

Anna karácsonykor

Újabb vizsgálatok

2008 11 28

Anna tegnap először látogatta meg a SOTE fejlődésneurológiai rendelőjét. A koraszülött utógondozás keretein belül, Anna hat éves koráig figyelemmel követik fejlődését. Tegnap mozgással és idegrendszerrel kapcsolatos dolgokat vizsgáltak meg. Szerencsére semmilyen lemaradást nem vettek eddig észre. Kúszik, mászik, lépked. Minden olyan dolgot tud, amit egy ekkora gyerkőcnek feltétlen szükséges. Csontjai kicsit puhák, azt a következő vérvételnél meg kell nézetni (a vérben valami kalcium nemtudom micsoda szintet). Mindent összevetve, Anna köszöni szépen jól van. Tegnap már 2910 gramm volt.

 

A jóllakott napközis

A jóllakott napközis

Legközelebb fejlődési vizsgálatra januárban kell mennünk. Addig sem fogunk unatkozni, mert ha minden igaz jövő héten még megyünk oltásra, aztán vérvétel, szemészet, szépen sorjában…

Védett: 1550 gramm, harc az oxigénnel, videók

2008 10 14

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

1290g, nincs orrszonda

2008 10 02
Anna újra tejet eszik. A SOTE koraszülött osztályán van még mindig, de ha jól viselkedik akkor már nem sokáig. Át fog kerülni valószínűleg a Péterfy kórházba, de az időpont még nem tisztázott. Az orrszondát is már el lehetett venni tőle, már csak híznia kell. Csaknem a saját aktuális testsúlyát kell magára szednie.
Anna alszik

Anna alszik

A képen még az orrszonda a helyén van, de azóta már nincs szüksége rá.

A szemészeti vizsgálaton kóros elváltozást nem találtak, de hetente vizsgálni fogják Anna szemét. Azt jelenleg nem lehet kizárni, hogy valami nagy gond legyen a szemével, de az orvosok is azt mondták, hogy azért lesz /van nála gyakrabban szemvizsgálat, hogy ha kell akkor azonnal be lehessen avatkozni.

Az elmúlt napok nyugalma után, most megint van min izgulni. A következő pár hétben Anna szeme az ami viszonylag nagy figyelmet igényel és persze az új kórház is érdekes lehet. Új hely, új orvosok, új látogatási rend. Ezt is meg kell szoknunk. Annának is és nekünk is. Azt nagyon jó hallani, hogy ha átkerül akkor már intenzív orvosi ellátásra nem szorul, de itt olyan jó volt… Mindenki kedves, egész jól látogatható az osztály és nem utolsó szempont, hogy már ismerik Annát.

Lehet, hogy a Péterfy kórház is jó lesz, de minden változás egy kicsit nehéz. Bár az is igaz, hogy nem szabad olyanok elől foglalni a helyet, akiknek nagyobb szükségük lenne rá.

Itt a legújabb kép (sajnos csak telefonos)

Nincs orrszonda, saját takaró

Nincs orrszonda, saját takaró

Szemvizsgálat

2008 10 01

Annát tegnap szemészek vizsgálták, “kóros elváltozást” nem találtak. Most majd gyakrabban fogják vizsgálni, hogy ne legyen probléma.

Hízik, ficánkol.

1240g, változás nincs

2008 09 28

Anna orrszondával, néha nélküle, de pihenget. Hízik. Más nincs.

1200g, orrszonda

2008 09 27

Anna ma eddigi legnagyobb súlyát érte el. 1200 grammot nyomott. Jelenleg tápszert kap. Orrszondája meg van még, azt nem adja. Ez (a doktorok elmondása szerint) annyira nem nagy probléma.

Ma már-már majdnem minden összeállt. Nincs sapka, van fényképező, de olyan kifacsart helyzetben feküdt, hogy az már majdnem rémisztő volt. Kalimpált nézelődött. Hason volt. Az kicsit nehezebb és állítólag ilyenkor többet kell dolgoznia.

Anna az orrszondával az inkubátorban

Új inkubátor, egy orrszonda

2008 09 26

Anna tegnap nagyon aktív volt. Már az inkubátor üvegfalát rugdosta. Nézelődött, kalimpált. Ehhez képest ma nagyon jól viselkedet, csendben nyugodtan (már-már rémisztően mozdulatlanul) aludt. 1160 gramm eszik, alszik, néha huligánkodik. A doktorbácsi ma annyit, mondott, hogy “rosszat nem tudok mondani, csak hízni kell, még egy kiló és már jöhet is haza…”

Tejet még a biztonság kedvéért nem vittünk, tápszert kap. Öcsi betegségének nem biztos, hogy át kellene ragadnia Annára.

Még nagyon sok minden történhet, de ha minden jól megy akkor Anna később elkerülhet a SOTE intenzív újszülött osztályáról és a Péterfi Kórházban várhatja majd a hazajövetelt. Sajnos ezek még csak nagyon távlati tervek (úgy néz ki, hogy még több hónap).

Öcsi beteg, tejet nem viszünk

2008 09 25

Bence beteg lett ezért óvatosságból tejet ma nem viszünk. Telefonáltam reggel és szerencsére semmi változás nem történt. Ez jó.

Anna légzése elméletileg javul. Már csak orrszondával lélegeztetik. Súlya tegnap 1160 gramm volt. Itt egy tegnapi kép.

Anna orrszondával

Anna orrszondával

Légzéstámogatás

2008 09 24

Anna még mindig rendületlenül küzd a koraszülöttekre jellemző tüdőbetegséggel, de a mai állapot szerint jól halad. Elkiabálni nem akarok semmit, de már az egyik oxigénes csövet is kivették az orrából. Így már csak éppen egy pici rásegítést kap a legnagyobb lányom (és egyben a legifjabb Gáal).

Sajnos Bence megbetegedett ezért most nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy valami bacilust, fertőzést bevigyünk. Tündi lehet, hogy nem is fog jönni egy darabig.

Anna lekerült a gépről

2008 09 24

Tegnap még nem mertem megírni, mert hátha újra visszakerül. Ma reggel a gép még mindig le volt takarva. Senkivel nem sikerült beszélnem, de az bíztató, hogy most nincs rajta. Azért még óvatosan örülünk, mert még bármikor elfáradhat és szükséges lehet a gépi lélegeztetés. Oxigénnel dúsított légzéstámogatást azért még kap, de az már más.

Lényegesebb változás nem történt. Anna még mindig 1150 gramm és 8×22 grammot eszik. Nagy valószínűséggel óriási megterhelés most neki az, hogy egyedül kell levegőt vennie és a csodamasina semmit sem segít.

Este megyek, remélem sikerül valakivel beszélnem.